Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” face parte din Complexul muzeal Valenii de Munte, alaturi de Muzeul Muzeul de Arta Religioasa “Nicolae Iorga”, Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului si Muzeul de Stiinte Naturale “Cultura Prunului”.
In casa monument istoric din centrul vechi al orasului apartinand secolului al XVIII-lea, de pe strada George Enescu nr. 3, a locuit Nicolae Iorga cu familia in perioada 1910 – 1940, fiind a doua locuinta din Valenii de Munte. Monument de arhitectura, apartinand paturii instarite de la orase din zona subcarpatica, casa a fost construita in stil romanesc. Proportiile armonioase, elemente de decor artistic lucrate, fac din aceasta casa un monument reprezentativ.
Casa a avut proprietari de seama, polcovnicul Pauca, inginerul Gheorghe Panculescu, sau oaspeti de seama ca: consulul englez E. Blutte (in 1833) care il viziteaza pe N. Filipescu (boier din Drajna), Alexandre Eiffel care colaboreaza cu inginerul Gh. Panculescu (participant la construirea Turnului Eiffel din Paris), Printul Carol si Principesa Elisabeta in 1912, Maria Sa Regina Maria in 1922 insotita de principesele Ileana (a Romaniei), Irina (a Greciei)si principele Nicolae, fratele lui Carol, regele Ferdinand in 1924 impreuna cu printul Paul al Greciei, Carol in 1930 si in 1936.
Casa este impartita in interior de o tinda mediana in doua parti, fiecare avand doua camere: Biroul, dormitorul, salonul de primire al doamnei Ecaterina Iorga si salonul mare al oaspetilor.
Mobila, tablourile de familie, prezenta detaliului in aranjament iti dezvaluie preocupari care merg catre traditie, catre arta populara si artizanala romaneasca. casa reconstituie cu fidelitate cadrul interior in care a locuit savantul, o casa fiecare isi asteapta stapanul in orice moment.
Corpul B adaposteste documente ce vorbesc despre familia savantului, despre activitatea dinamica si fecunda in dezvoltarea constiintei nationale a Ligii Culturale al carui secretar si presedinte a fost Nicolae Iorga, despre recunoasterea meritelor sale de societatea romaneasca si mondiala oglindita in diplomele primite si medalii, despre omul politic deputat in parlamentul tarii, ca presedinte al Partidului National – Democrat sau Consilier regal.
Nu lipsita de importanta este activitatea savantului Nicolae Iorga la Valenii de Munte. Marturii despre infiintarea cu ajutorul colaboratorilor sai a asezamintelor culturale: Universitatea Populara de vara “Nicolae Iorga”, Tipografia “Datina Romaneasca”, Scoala de misionare si morale “Regina Maria”, Asezamantul “Ferdinand” pentru misionari, Asezamantul Principesa Ileana, scoala artelor uitate cu atelierele de pictura veche, ceramica si tesaturi de covoare, “Muzeul de arta veche religioasa”, Teatrul in aer liber, “Caminul Bercu” pentru gazduirea studentilor straini, “Biblioteca Cuvantul”, se afla in Complexul Muzeal de la Valenii de Munte, a transformat vechiul targ intr-un centru cultural ce a contribuit la consolidarea unitatii nationale.
Muzeul organizeaza expozitii temporare care aduc noutatea, frumusetea si originalitatea pieselor muzeale, o scoala a bunului gust, in care instruirea si educatia vizitatorului reprezinta scopul acestui asezamant.
Programul:
Muzeul poate fi vizitat zilnic de marți până duminică între orele 9:00-17:00
Luni muzeul este închis
Telefon: 0244280861
Tarife:
Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Adulti: 17.6 RON
Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Copii/Elevi/Studenti: 4.4 RON
Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Pensionari/Eroi ai Revolutiei: 8.8 RON